Schoenadvies

Waar kunt u op letten bij het kopen van schoenen welke geschikt zijn voor steunzolen ?

(De hoofdletters voor onderstaande tekst corresponderen met de tekening eronder).
A.    Schoenen met vetersluiting hebben over het algemeen een betere pasvorm. Ze geven een betere omsluiting om de voet, met name op de wreef en aan de zijkant van de voet.
B.    Een schoen met een brede en niet te hoge hak geeft de meeste steun.
C.    Het is belangrijk dat de schoen een goede hielversteviging heeft (contrefort). Deze zorgt ervoor dat de voet niet van de steunzool glijdt.
D.    Wanneer er een los confectievoetbed of losse steun in de schoen zit, dan moet dit uit de schoen verwijderd worden. Zo komt er ruimte voor de steunzool. Ook dient er op gelet te worden dat de schoen voldoende diep is. Dat controleert men door de schoen mét steunzool te passen.
E.    De schoen moet een goede gelengsteun (cambreur) hebben, zodat hij tussen zool en hak niet doorzakt.
F.    Nieuwe schoenen moeten goed passen in lengte en breedte. Het is belangrijk dat er genoeg teenruimte is. De schoen dient ongeveer 10 mm langer te zijn dan de langste teen. Schoenen mogen nooit te groot worden gekocht.
G.    Bij hamertenen of een Hallux Valgus ( knobbel langs de binnenkant van de grote teen) moet er op gelet worden dat er geen dikke naden of sierstiksels op de gevoelige plekken drukken.

                                                                Schoenadvies.jpg

Schoen in zijaanzicht. Het contrefort (C) dient ter versteviging van de hielpartij, de cambreur (E) ter versteviging van het geleng. De lengtetoegift (F) is noodzakelijk in verband met het naar voren komen van de tenen tijdens de afwikkeling en biedt voor kinderen ook groeiruimte; de teensprong voorkomt struikelen.

Schoentips van uw Podoloog Van der Spek voor een optimaal gebruik van uw steunzolen

De voornaamste reden voor het dragen van schoenen is het beschermen van onze voeten voor bijvoorbeeld intrappen van scherpe voorwerpen, schuren of stoten.
Daarnaast kan een goede schoen zinvol zijn om de belasting welke bij elke stap vrijkomt zo optimaal mogelijk te verwerken al dan niet in samenwerking met uw steunzolen.
Helaas komt het relatief vaak voor dat de schoen de uitwerking van uw steunzolen en het functioneren van de voet in de weg staan.

Hieronder vindt u een overzicht van schoen kenmerken welke de werking van uw steunzolen en het functioneren van uw voeten juist positief beïnvloeden.

1– Brede milde hak;
Ontlasten van de kuitspieren (achillespees), de peesplaat en de voetspieren. Bijvoorbeeld bij stramme / verkorte spieren of een holle voet met een voorvoet in spitsstand. Daarnaast het geven van stabiliteit in zijwaartse richting.
Sommige (sport)schoenen kennen een `dempingsunit` in de hak, welke de belasting van de hiel landing kunnen reduceren.
Hakhoogte schoen Van der Spek Podologie Naaldwijk.jpg
Afbeelding 1: Pen wijst de hakhoogte van de schoen aan.

2– Stevige hielkap (contrefort);
Deze geeft stabiliteit aan de enkel-voet en voorkomt dat het hielbot van de voet (deels)naast uw schoen komt te staan. Met een contrefort in samenwerking met goede vetering kunt u uw voet vastzetten in de schoen, dit voorkomt schuiven.
hielversteviging schoen Van der Spek Podologie Naaldwijk.jpg
Afbeelding 2: Druk met de duim tegen de hielkap van uw schoen, deze dient niet indrukbaar te zijn.

3– Brede, niet insnoerende loopzool;

De zijwaartse stabiliteit van de schoen is ideaal voor de samenwerking met uw steunzolen. Bijvoorbeeld bij instabiliteitsklachten van enkel-voet, knie- en heupgewrichten, veelal door te veel naar binnen bewegen (proneren). Of juist bij stramme holle voeten met de neiging over de buitenrand van de voet af te wikkelen (supineren).
stabiliteit zijwaarts schoen Van der Spek Podologie Naaldwijk 1.jpg
Afbeelding 3: Test de zijwaartse stabiliteit van uw schoen door deze naar links en rechts te `wringen`.

4– Dikke(re) loopzool;
Helpt voornamelijk bij het verminderen van de belasting van de voeten en versterkt de werking van punt 3: zijwaartse stabiliteit.
Dikte schoenzool Van der Spek Podologie Naaldwijk.jpg
Afbeelding 4: Wijsvinger van rechter hand geeft dikte van slijtzool /loopzool van de schoen aan.

5– Buigpunt van de loopzool ter hoogte van de ballijn;
Schoenen met `afwikkeling bevordering` kunnen prima helpen bij klachten van de voorvoet (ballijn), verstijfde dan wel vergroeide grote teen gewricht en bij verminderde beweeglijkheid van enkel, knie- en heupgewrichten (richting strekken).
afwikkeling voorvoet schoen Van der Spek Podologie Naaldwijk.jpg
Afbeelding 5: Afwikkeling schoen ter hoogte van ballijn voorvoet.

6- Ruimte teenbox voor voorvoet /tenen;
Helaas zijn veel schoenen te krap voor de voorvoet en de tenen, dit geeft drukplekken of zelfs likdoorn vorming op de tenen. Bij langdurige beknelling van de voorvoet is de kans groter op een beknelde zenuw in de voet met alle vervelende gevolgen van dien.
Rontgenfoto voet in Schoen Van der Spek Podologie.png
Afbeelding 6: Röntgenfoto van voeten in een twee verschillende schoenen, met links ophoping van voorvoet in krappe ruimte en rechts afdoende ruimte voor voorvoet in de schoen.

7- Pasvorm en aansluiting van uw steunzolen in de schoen;
Zorg voor afdoende ruimte in de schoen in zowel lengte als breedte en diepte. Koop schoenen nooit te klein. Neem 10mm overmaat bij een normale schoen en zelfs 15mm overmaat bij een sport- wandelschoen. Een uitneembaar voetbed is een must. Bekijk of de binnenkant van de schoen vlak is, zodat uw steunzolen vlak op de schoenbodem liggen. Uiteraard dient de schoen, al dan niet met uw steunzolen, prettig te zitten.

Tijdens uw bezoek aan podoloog Van der Spek wordt stilgestaan welke kenmerken van de schoen een positieve bijdrage leveren aan de werking van uw steunzolen en het functioneren van uw voeten.

Neem de tijd voor het kopen van uw schoenen!
In de loop van de dag zakt de voetboog iets in door de verkregen belasting. Het is zeer aan te raden om hierdoor uw schoenen in de (loop) van de middag te kopen.
Gebruikt u steunzolen, neem deze mee bij het passen van de nieuwe schoenen.

Veel succes!